M. Maďarič chce v okolí pamiatok ochranný koridor, zabránil by požiaru

18.06.2012 Rožňava

Krásna Hôrka 18. júna (TASR) - Ministerstvo kultúry chce ochrániť historické pamiatky niekoľkometrovým bezpečnostným pásmom. Išlo by o asi 15-metrový koridor okolo pamiatky, v ktorom by nerástli žiadne dreviny ani kroviny. Tie by tak boli chránené pred požiarom. Minister kultúry Marek Maďarič to dnes uviedol pre TASR po prehliadke hradu Krásna Hôrka. Ten zničili v marci plamene.

Pásmo by malo byť vytvorené okolo pamiatok ministerstva kultúry, ktoré by boli poistené. "Je faktom, že dodnes boli určité obmedzenia na povolenie výrubu a vykášanie tzv. náletových drevín," zhodnotil minister. Aj hrad Krásna Hôrka musel podľa neho čakať na súhlas s potrebnými výrubmi po požiari od príslušného stavebného úradu pomerne dlho.

Minister pripomenul, že za jeho pôsobenia dal poistiť všetok hnuteľný a nehnuteľný majetok, ako aj inštitúcie ministerstva kultúry. Jeho rezort je aktuálne v období rokovania o zmluve na ďalšie poistné obdobie. "Aj poisťovni záleží na tom, aby v budúcnosti nemusela preplácať takéto prípady," zdôraznil Maďarič. Pripustil, že v súvislosti s ochranným priestorom možno naraziť na záujmy ochranárov. Odstránenie náletových drevín by však podľa neho nemal byť v tejto chvíli problémom.
 

Vyberte región